MUTFAK SIRLARI


MUTFAK SIRLARI

Çikolatayı eritmek için, çikolatayı bıçak yardımıyla mümkün olduğu kadar küçük parçalara ayıralım. Küçük bir tencereye veya sos kabına alalım. Daha büyük bir tencereyi biraz suyla doldurup, çikolata tenceresini bu tencerenin üzerine yerleştirelim ve kısık ateşte suyu ısıtalım. Çikolata su buharı ile eriyeme başlayacaktır. Çikolatanın yarısı eridikten sonra, su buharının üstünden alalım ve devamlı karıştırarak kalan kısmının da erimesini sağlayalım.
Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, sosun kokusunu daha da belirgin kılar.
Çikolatayı mikrodalga fırında da eritebiliriz. Orta sıcaklıktaki mikrodalga fırını 2 dakikaya ayarlayıp, çikolatanın eriyip erimediğini kontrol edelim. Çikolatanın cinsine ve büyüklüğüne göre süreyi ayarlamamız gerekir. Acı çikolata uzun sürede, beyaz çikolata ise kısa sürede erir.
Erimiş çikolata ustalık gerektirir. Çok ısınmasını ya da topaklaşmasını önlemek için,kırılmış çikolata parçalarını biraz sıcak kahve içine koyup erimeye bırakalım, iki tat birbiriyle uyum içindedir. İster pastada ister krema yaparken kullanabilirsiniz.
Çikolata sosu hazırlarken içine biraz kahve konursa, tadı çok daha değişik olur.
Hazırladığımız kekin üzerine çikolata sosu dökeceksek, çikolataya biraz tereyağı koyalım.
Kesilmiş pastanın kurumaması için, yanına yarım elma koyup üzerine örtelim.
Pasta yaparken kullanacağımız meyvelerin uzun süre dayanmaları için, toz şekere bulamalıyız.
Pasta yaparken içine koyacağımız üzümlerin dibe çökmesini istemiyorsak, hamura katmadan önce tereyağına bulayalım.
Rulo pasta hamurunu pişirmek için, fırın ısısı ortanın üzerinde olmalıdır. Kuruyan ve sertleşen hamur iyi sarılmayacağı için, hamuru 15-20 dakika gibi kısa bir süre pişirip çıkaralım. Hamur fırından çıktıktan sonra, bıçakla tepsiden kurtaralım. Rulonun rahat sarılması içinde, yağlı kağıtla birlikte saralım.
Tart hamuru hazırlarken kullanacağımız su çok soğuk olmalıdır. Çünkü su çok soğuk olursa, hamurun içindeki yağın erimesini engeller ve hamur pişince kat kat ve gevrek olur.
Tart hamuru hazırlarken topak topak olursa, üzerine 1 adet yumurta sarısı ekleyip iyice yoğuralım.
Tart hamurunun çatlamasını önlemek için, buzdolabından çıkardığımız soğuk tereyağını kullanalım.
Tart hamurunu kolay yoğurmak için, tereyağını küçük parçalara keselim.
Tart hamurunun pişerken biraz kabarıp yumuşak olması için, hamura amonyak tuzu veya onun yerine yarım kahve kaşığı karbonat koyalım.
Tart hamurunun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için, hamuru naylon bir poşete koyup merdaneyle yuvarlak açalım.
Tartımızı pişireceğimiz zaman tart kalıbımızı, özellikle fırın tepsisine koyalım. Suyun rutubeti hamurun yumuşak olmasını sağladığı için de, fırına su dolu bir kap koyalım.
Turtayı, pandispanya hamurundan yapacaksak; hamura, yumurtalarla un çırpıldıktan sonra 30 gram erimiş soğuk tereyağı katalım ve iyice karıştıralım. Hamuru iyice karıştırdıktan sonra pişirirsek, pandispanyanın ortası tekerlek gibi daha kolay kesilir.
Meyveli tart yaparken fırında erimemesi için, tartın üzerine tam kıvamında olgunlaşmış meyvelerden dizelim. Olgunlaşmamış meyvelerdeki tanin miktarı fazla olduğundan, pişince tadı ekşiyebilir.
Pandispanyayı pişireceğimiz kalıbın kenarlarını yağlamayalım. Yağlarsak kenarlar kaygan olacağı için, hamur aşağı kayar ve ortası çok kabarır.
Fırında pişirdiğimiz pandispanyanın tepsisini, iyice kabarıp katılaşıncaya kadar yerinden hiç oynatmamalıyız. Üzeri fazla kızardığı halde henüz pişmemişse, üzerine yağlı kağıt örtelim

Oktay ustanın mutfak sırlarından alıntıdır




Yemek yaparken işinize yarayacak bilgiler!
Turşunun çabuk yumuşamaması, kahvenizin tazeliğinin nasıl korunması gerektiği ve böreğin nar gibi kızarması için neler yapmalı gibi mutfakta işinize yarayacak 50 pratik bilgi;

1- Turşunuzun daha lezzetli olması için kurarken bir miktar şeker ilave edin.
2- Patlıcanların daha az yağ çekmesini sağlamak için kızartmadan yarım saat önce doğrayıp tuzlu suda bekletin.
3- Kek yaparken yumurtalarınızın oda sıcaklığında olması kekinizin daha çok kabarmasını sağlayacaktır.
4- Turşunuzun çabuk yumuşamaması için kurarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.
5- Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
6- Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça soyulmuş çiğ patates atın, fazla tuzu alacaktır.
7- Mayonez hazırlarken tutması için hep aynı yöne doğru çırpın.
8- Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
9- Soğanlarınızı buzdolabında muhafaza ederseniz, doğrarken daha az gözleriniz yaşaracaktır.
10- Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya batırıp çıkartın, ince bir çizik attıktan sonra bıçağın tersini domatesin yüzünde gezdirin.
11- Pilavınızı tekrar ısıtırken, pilav tencerenizi su dolu daha geniş bir tencerenin içine oturtarak kaynatırsanız pilavınız ilk hazırladığınızdaki gibi tazeliğini koruyacaktır.
12- Reçel yaparken sert meyveleri önceden yumuşaya kadar kaynatmazsanız, reçeliniz kıvam aldığında meyveler sert kalır.
13- Turşunuza lezzet katmak için kurarken 2-3 kereviz sapı ekleyebilirsiniz.
14- Çatlamış yumurtayı dağıtmadan haşlamak için haşlama suyuna 1 yemek kaşığı sirke eklemeniz yeterli.
15- Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırdıysanız içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir süre pişirdikten sonra patatesleri alın, bu sayede fazla tuzun bir kısmını alabilirsiniz.
16- Soğan kavururken pembeleşmesi için bir miktar tuz ilave edebilirsiniz.
17- Kızartma yaparken tavadaki yağın sıçramaması için içine bir miktar tuz atabilirsiniz.
18- Sosisleri çatlamadan kızartmak için kızartmadan önce bıçakla 1-2 çizik atın ya da bir kaç yerinden çatal ile delikler açabilirsiniz.
19- Mısır haşlarken tuz atarsanız mısır sertleşir, bu nedenle mısırı haşladıktan sonra tuzlayın.
20- Haşlanmış mısırın daha lezzetli olması için haşlama suyuna bir miktar toz şeker atın.
21- Bayat ekmeklerinizi galeta unu hazırlayarak değerlendirebilirsiniz. Bunun için fırında kızartıp rondoda çekmeniz yeterli.
22- Kuru kahvenizin ilk günkü tazeliğini koruması için metal ya da cam bir kavanozda muhafaza etmeniz, muhafaza edeceğiniz kaba 1 adet kesme şeker atmanız yeterli.
23- Pişireceğiniz mantarların kararmaması için yıkadıktan sonra limonlu suda bekletmeniz yeterli.
24- Karnabaharın rahatsız edici kokusu gidermek için haşlarken içine bir miktar süt ekleyebilirsiniz.
25- Kurduğunuz turşunuzun içinde organizmaların oluşmasını önlemek için kullanacağınız miktarda suyu önceden kaynatıp soğutun.
26- Bayatlamış ekmeklerinizi değerlendirmek için dilimleyip üzerine zeytinyağı ve sarımsak sürerek fırınlayın, yemeklerle servis edin.
27- Şekerlenen balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletin, kısa sürede eski halini aldığını göreceksiniz.
28- Pişirdiğiniz kekin kalıba yapışmaması için hamuru dökmeden önce kalıbı yağlayın sonra bir miktar un serpin.
29- Turşunuzun aromasını arttırmak için kurarken 1 avuç kişniş tohumu ekleyin.
30- Ciğer kızartması çok çabuk sertleşebilir, bunu engellemek için una bir miktar karbonat eklemeniz yeterli.
31- Yumurta aklarını çırparken sulanmaması için kullandığınız ekipmanın kuru olmasına dikkat edin.
32- Tuzluğunuzun içindeki tuzun rutubet yapmaması için içine bir miktar pirinç atın.
33- Turşuluk malzemelerin taze ve ezik olmamasına özen gösterin, bu sayede hem daha lezzetli olacaktır, hem de daha uzun süre dayanacaktır.
34- Hamur işi yaparken tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
35- Böreğinizin daha lezzetli olması için döşedikten sonra 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
36- Kurabiye yaparken hamur ısınıp yumuşadıysa streç filme sararak 15-20 dakika buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
37- Fırında tavuk pişirirken fırın poşeti kullanırsanız tavuğunuz kendi suyunda pişerek daha da lezzetli olacaktır.
38- Fırın poşetinde pişirdiğiniz tavuğun içine 1 adet soğan atarsanız rahatsız edici kokusunun kaybolduğunu göreceksiniz.
39- Pişireceğiniz etin daha yumuşak olması için 1 gece önceden süt ve zeytinyağı ile marine edebilirsiniz.
40- Patatesleri kızartırken birbirine yapışmasını istemiyorsanız dilimledikten 2-3 su yıkayıp süzülmeye bırakın.
41- Pilavınızın daha beyaz olmasını istiyorsanız pişirirken içine 1-2 damla limon suyu damlatın.
42- Pilavınızın lapa olmasını istemiyorsanız nişastası gidene kadar 2-3 su yıkayın, daha sonra süzün.
43- Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura bir miktar patates püresi ekleyebilirsiniz.
44- Böreğinizin nar gibi kızarmasını istiyorsanız üzerine bir miktar yoğurt sürebilirsiniz.
45- Haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıpları içinde dondurabilir, daha sonra yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
46- Pişirdiğiniz kekin iyi kabarmasını istiyorsanız, ilk 20 dakika fırınınızın kapağını açmayın.
47- Hazırladığınız kekte çökme olduysa krema ile kaplayarak kusurları gizleyebilirsiniz.
48- Reçelinizin küflenmesini önlemek için pişirirken içine küçük bir parça tereyağı atabilirsiniz.
49- Reçelinizin marmelat gibi olmaması için seçtiğiniz meyvelerin çok olgunlaşmamış olmasına dikkat edin.
50- Turşunuzun üzeri küfleniyorsa küfü kevgir ile alın, üzerini kaplayacak kadar zeytinyağı ilave edin. Bu sayede artık küf tutmayacaktır.
Kaynak: mutfaksirlari.com





Yumurta kabuğunu soymanın püf noktası
Kahvaltıda haşlanmış yumurta yemeye bayılıyorsunuz ancak kabuklarını soymak işkence gibi mi geliyor? İşte pratik bir çözüm.

Yumurta haşlarken karşımıza iki sorun çıkar. Birincisi yumurtaların kaynarken çatlaması ve içlerinin çıkmasıdır. Yumurtayı soğuk suya koyup yavaş ateşte kaynatırsanız çatlama ihtimalini azaltmış olacaksınız.
 Diğer bir sorun da yumurtanın kabuklarının inatla soyulmamasıdır. Kaynattığınız suya bir çay kaşığı karbonat eklerseniz kabukların daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.









Mikrodalgayla yapılabilecek 7 şey!
Mikrodalga fırınınızı sadece yemek ısıtmak için kullanmayın. İşte mikrodalga fırının işe yaradığı 7 şey!

1. Soğanın sadece baş ve uç kısmını temizledikten  sonra 30 sn mikrodalgaya atarsanız gözleriniz yaşarmadan doğrayabilirsiniz.
2.  Posta pulunu hasar vermeden çıkarmak için mektuptaki pulun üzerine 1-2 damla su damlatın ve  20 sn mikrodalgaya atın.
3. Mikrodalganın içi kirlendiğinde bir kasenin içerisine su doldurun ve birkaç damla sirke damlatın. 5 dakika mikrodalgaya attığınızda kirlerin kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
4. Şekerlenmiş balı mikrodalgada yarı güçte 2 dakika ısıtın. Eski haline geri dönecektir.
5.  Limonları 10-20 saniye yüksek güçte mikrodalgaya atarsanız daha sulu ve sıkması kolay hale gelir.
6.  Sarımsağı 15 saniye mikrodalgaya koyarsanız kabukları kolayca soyulur.
7. Kurumuş ekmekleri ıslak havluya sarıp 10-15 saniye mikrodalgaya atarsanız yumuşayacaktır.








Taze otlar nasıl muhafaza edilir?
Demet demet satılan taze otları uzun süre bozulmadan muhafaza etmek için pratik bir yöntem!

Pazardan veya marketten aldığınız biberiye, nane veya fesleğen gibi otlar, bir süre sonra tazeliğini yitirir ve çürür. Ev ekonomisi yaparken bir yandan da inanılmaz kullanışlı bir tarif olan otlu zeytinyağı küplerini zeytinyağlı yemeklerinizde veya makarnalarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
Sevdiğiniz otlar
Zeytinyağı
Buz kalıbı
Yapılışı:
Otların saplarını temizleyin. Buz kalıplarına ufak parçalar halinde yerleştirin. Üzerine zeytinyağı döküp buzluğa atın. Kullanmadan önce tavaya veya tencereye koyup hafif ısıda çözünmesini bekleyebilir, aromalı zeytinyağını dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.








Konuyu hazırlarken bile nar gibi kızarmış tavuk kokusu burnuma geldi desem yeridir. Dünya genelinde en çok tüketilen beyaz et ürünlerin başında tavuk gelmektedir. Fırın’da tavuk kızartması yapacağız zaman nar gibi kızarmasını ister misininiz?

Tavuk kızartma püf noktaları:

Tavuğu fırına vermeden önce limon suyu ve tuz ile terbiye edip üzerine birazda şeker eklerseniz nar gibi kızarmış olduğunu göreceksiniz.
Veya limonu ikiye bölün, bir parçasını tavuğun üzerine bastırarak yedirin. Öbür parçasını tavuğun içine yerleştirip kızartın. Tavuk piştikten sonra nar gibi kızardığını göreceksiniz.
Fırında kızartılacak tavuğun altın renginde ve kıtır kıtır olması için, tavuğu haşladıktan sonra üzerine balık kızartırmış gibi un sürüp fırına verin.
Yumuşak ve mis kokulu tavuk kızartmanın püf noktası limon kabuğuyla tavuğun üzerini ovmaktır. Pişen tavuğunuza biraz limon kabuğu eklerseniz daha lezzetli ve mis kokulu olur.
Tavuk derisinin mutlaka üzerinde kalması gerekir, tavuk derisi sayesinde daha güzel kızaracaktır.
Tavuğu fırınlarken üzerine defneyaprağı ve tane karabiber eklerseniz daha da lezzetli olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder